First Views of Norman Road

This project has been prepared for a private developer who approached us to explore options to develop this small disused infill site. The proposals aim to maximise the development potential, provide new high quality homes and enhance the wider public realm.

Norman Road is a disused end of terrace site in east London. The proposals aim to complete the terrace with a building that creates a sense of place, character and activity.

Norman Road is a disused end of terrace site in east London. The proposals aim to complete the terrace with a building that creates a sense of place, character and activity.

Study model showing the existing constrained end of terrace site bounded by a neighbouring building, the road, rail tracks and a carpark.

Study model showing the existing constrained end of terrace site bounded by a neighbouring building, the road, rail tracks and a carpark.

Study model showing the ground floor relationship, cutting back from the neighbouring property to create a light well and privacy court to secondary windows. The building lines the northern edge of the site and steps back on the railway boundary to create a private garden.

Study model showing the ground floor relationship, cutting back from the neighbouring property to create a light well and privacy court to secondary windows. The building lines the northern edge of the site and steps back on the railway boundary to create a private garden.

Study model showing the first floor layout which steps back to create a private terrace overlooking the carpark, whilst rationalising the internal floor plan.

Study model showing the first floor layout which steps back to create a private terrace overlooking the carpark, whilst rationalising the internal floor plan.

Study model showing the third floor and expressive roof-line. The building steps back from the adjacent property to create a private terrace. The sawtooth roofline to the north breaks up the length of the building with the overall height matching a building opposite to create a coherent relationship at this end of Norman Road.

Study model showing the third floor and expressive roof-line. The building steps back from the adjacent property to create a private terrace. The sawtooth roofline to the north breaks up the length of the building with the overall height matching a building opposite to create a coherent relationship at this end of Norman Road.

Study model showing the building stepping back from the terrace whilst maintaining a strong frontage to the north and street.

Study model showing the building stepping back from the terrace whilst maintaining a strong frontage to the north and street.

The proposal completes and bookends the existing terrace rising to three storeys in response to the industrial landscape to the east and north of the site. The roof matches the terrace by falling towards the street and negotiates the height difference with the new building.

The proposal completes and bookends the existing terrace rising to three storeys in response to the industrial landscape to the east and north of the site. The roof matches the terrace by falling towards the street and negotiates the height difference with the new building.

In contrast to the narrow street frontage the long north elevation is characterised by four shallow pitched roofs, creating a domestic character overlooking the carpark.

In contrast to the narrow street frontage the long north elevation is characterised by four shallow pitched roofs, creating a domestic character overlooking the carpark.

Ground floor plan. A communal entrance lobby leading to a 3 bed 5 person flat with a private garden to the rear. Clerestory windows have been provided facing the carpark to maximise light whilst maintaining privacy.

Ground floor plan. A communal entrance lobby leading to a 3 bed 5 person flat with a private garden to the rear. Clerestory windows have been provided facing the carpark to maximise light whilst maintaining privacy.

First floor plan. This 2 bed 4 person flat has a balcony overlooking the carpark with long views to the north-west.

First floor plan. This 2 bed 4 person flat has a balcony overlooking the carpark with long views to the north-west.

Second floor plan. This 2 bed 3 person flat has a private terrace to the south with long views to the south-east.

Second floor plan. This 2 bed 3 person flat has a private terrace to the south with long views to the south-east.

Roof Plan. The long thin volume is broken into four articulated pitched roofs giving the building a unique expression and character.

Roof Plan. The long thin volume is broken into four articulated pitched roofs giving the building a unique expression and character.