HOUSES & SMALL PROJECTS/TESTIMONIALS


HOUSES & SMALL PROJECTS/NORMAN ROAD

The ‘long-house’ completes the terrace & creates a new public space.

The Long House is located a disused end of terrace site on Noman Road, in Leytonstone, East London. The client who is a private developer asked us to explore the potential for this ‘left-over’ site. The proposals aim to maximise the development potential and complete the terrace with a building that creates a sense of place, character and activity. This constrained end of terrace site is bounded by a neighbouring building, the road, rail tracks and a car park. The ground floor plan steps back from the neighbouring property to create a light well and privacy court to secondary windows. The building extends the length of the northern edge of the site which gives the project its nick name ‘The Long House’, and steps back on the railway boundary to create a private garden. The first floor plan steps into the building to create an inset balcony overlooking the car park, whilst rationalizing the internal floor plan. The third floor plan steps back from the adjacent property to create a private terrace. The saw-tooth roof-line to the north breaks up the length of the building with the overall height matching a building opposite to create a coherent relationship at this end of Norman Road.


HOUSES & SMALL PROJECTS/courtland avenue

A rear and side extension creates a building with two faces

This semi-detached mid 20th Century suburban house no longer offered the space and flexibility desired by our client. Design studies for a garage side-extension soon grew into a large rear extension creating a generous kitchen and dining space with a separate flexible living area that could change with their needs. Planning constraints didn’t allow for significant changes to the front elevation, which was maintained with a discrete garage extension keeping the roof-line and overall character. The high roof ridge allowed for a re-ordered roof to the rear spanning the full width of the plot, with three equal pitched roofs defining the new living spaces. As a neighbouring party wall lines the edge of the site, street and rear elevations are therefore seen independently allowing for a change in character and material between front and back. The white rendered front elevation was complemented by a textured solid brick to the rear facade creating a more domestic and warm elevation opening onto the garden.


HOUSES & SMALL PROJECTS/DIGBY CRESCENT

Loft studio in a north London Victorian terrace

This 3-storey split level Victorian terrace is located close to Clissold Park in Stoke Newington, in the London Borough of Hackney. The proposals involve extending the existing two-bedroom top floor flat into the attic, creating a loft with rear dormer and skylights to the front as well as creating a roof terrace to the rear of the building. Its proximity to a local conservation area resulted in the need to work within the existing roof-line, respecting the pitch to the street elevation. Rear proposals maintain the overall character of the terrace with two large openings to the rear opening onto the roof terrace.